Modell - Divat

Tiniként a modellvilágban

Általában minden lány szeretne szép lenni, nagyon sokan szeretnének modellé válni és közülük rengetegen vágynak hírnévre, karrierre, csillogásra. Kinek ne tetszene, hogy gyönyörűen felöltöztessék, sminkeljék és csodálják szépségét?

Örök fiatalság?

Köztudott, hogy a modell szakmát érdemes fiatalon elkezdeni. Thylane Blondeau az új sztármodell mindössze tíz évesen kezdi pályafutását. Hogy valaki kiegyensúlyozott felnőtté válhasson ahhoz elengedhetetlen az, hogy kiegyensúlyozott gyermekkora legyen, ugyanis akkor tapasztalhatja meg a biztonságot adó családi légkört, valamint a mindennapok rendszerét. Mindenkinek szüksége van arra, hogy megismerje a világot, és azt kiismerhetőnek lássa. Nagyon nehéz jóslatokba bocsátkozni abban az esetben, ha minden hiányzik. A modell szakma rendkívül kiszámíthatatlan, egyszer fenn, egyszer lenn világa, a folytonos pörgés valamint a kemény munka hatására egy még fejlődésben lévő tizenéves személyiség könnyen torzulhat.
A legtöbb kislány szeret hercegnőnek öltözködni. Viszont a modell szakma nem erről szól. Nagyon szigorú munkarendről, valamint egy olyan kemény felnőtt világról, amit csak az igazán erős egyéniségek bírnak ki. A kritika áradat folyamatos, minden és mindenki csak arról beszél, hogy hogyan nézel ki, mik a hibáid. A külső adottságokon pedig elég nehezen lehet változtatni. A fiatalság nem tart örökké. A média rengeteg példát mutat arra, hogy hogyan próbálnak, a kiöregedet modellek, tehát a harminc év fölöttiek boldogulni. Viszont csak azokkal találkozunk, akiknek sikerült befutniuk valamiféle társ szakmában. A modell szakmában rendkívül erősen érződnek, a modern piaci világ szabályai, tehát minden és mindenki lecserélhető, a legfrissebbre és legújabbra van szükség.

Örök szépség?

Már az ókori görög filozófusokat is érdekelte és foglalkoztatta, az hogy mi a szépség, valamint, hogy hogyan lehet megfogni, megfogalmazni lényegét. Mindenki másban talál meg egy ilyen szubjektív dolgot, mint a szépség. Az egyik ügynökség, fotósa szépnek találhat, viszont a következő már nem biztos. A szépséget ezért mindenki más oldalról fogja kritizálni, amihez lehetetlen alkalmazkodni. Fiatalabb korban, szeretnénk mindenkinek tetszeni, szeretnénk, ha kortársaink szépnek látnának. Ebben a szakmában nem csak a munkáltatók, hanem más szakmabeliek, is szintén kritizálhatják külsőnket.
Ennek az oka bármi lehet, viszont nem ez a fontos, hanem az, hogy mit tud a modell ezzel a kritikával kezdeni. Azok, akik megpróbálnak megfelelni, saját magukkal tolnak ki, hiszen ezt elérni szinte lehetetlen. Aki teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a körülötte lévők véleményét, azzal a szakma nem akar foglalkozni. A kényes egyensúly megtartása nagyon erős személyiséget, valamint nagyszerű szociális képességeket igényel. Sajnos a sajtóban sűrűn olvashatjuk azt, hogy a modellek hogyan áldozzák fel egészségüket a szépség oltárán (drogok, cigi, testsúlycsökkentő trükkök). A fiatalságnak ugyanúgy meg van a maga szépsége, mint az idősebb kornak. Az, hogy a média nem figyel rá, és most nem tekinti annak, egyáltalán nem jelenti azt, hogy igazuk van.