Modell - Divat

Híres modellek fiatalon és most

Általában a legtöbb embernek ismerős a bájosan egyszerű szomszéd kislány a másodikról, a vadóc fiús lány a párhuzamos osztályból, a szemüveges, csámpás fogú barátnő, akit nem a szépségéért szerettünk, vagy éppen a konstans kardigánt viselő, mindig pedáns mama kedvence. Emberek, könnyedén meglehet, hogy a régi idők alaptípusait láthatjuk napjainkban a címlapok tömkelegén pózolni híres tervezők ruháiban. Ahogy telnek az évek, nem csak apró magvakból fejlődhetnek ki gyönyörű virágok, az emberek is bámulatos változáson eshetnek át. Ahogy a tejfogak helyére megjönnek a maradandó fogak, úgy alakulnak át a nők ismertetőjegyei, körvonalazódik a szexepil, valamint erősödik a kisugárzás. Nagyon sokszor éppen egy szépséghiba és a mód, ahogy azt a hölgy viselni tudja, alapozza meg a markáns, karakteres megjelenést. Azok a modellek, akiket a gyengébb nem csendben vagy épp fordítva hangosan egy emberként átkoz tökéletes külleméért, egyáltalán nem biztos, hogy 10-20 évvel ezelőtt is kifutó-késznek mondhatók voltak.

Kate Moss - Az 1988-as bahamai nyaralása után a reptéren fedezték fel az akkor még csak 14 éves modellt. Azóta azonban a fish and chips, Mary Poppins és a ködös idő mellett Kate Moss is egybeforrt Anglia fogalmával.

Jessica Stam - A kanadai modell így mondta: „Azt hiszem, én vagyok a múzsája” elég könnyedén tudomásul vette azt, hogy felfedezője, Steven Meisel fotós minden reklámkampányában alkalmazza. A Sikert sikerre halmozta, valamint a legnagyobb divatházak kifutóin lépdelhetett már, sőt még abban a megtiszteltetésben is része volt, hogy Marc Jacobs táskát nevezett el róla.

Tyra Banks - Szupermodell, énekes-színésznő, valamint műsorvezető. Legtöbben a televízió képernyőjéről ismerik Tyra Banks nevét, ez annak is köszönhető, hogy ő a Topmodell leszek című amerikai valóságshow háziasszonya.

Agyness Deyn - Laura Hollins karrierje elején változtatta meg nevét édesanyja barátnőjének tanácsára, akinek véleménye szerint az Agyness Deyn nem csak kellemes hangzású, hanem szerencsés is. Henry Holland tervező vásárlás közben talált rá a csiszolatlan gyémántra, aki már 17 éves kora óta visel merész, rövid hajat. A brit manöken a rengeteg modell munkán kívül online újsággal, valamint zenei karrierrel is büszkélkedhet.

Miranda Kerr - Orlando Bloommal kötött házasságától, valamint áldott állapotától zeng a nemzetközi sajtó. A Victoria's Secret modellje sokszor szerepelt már a Vogue és az Elle hasábjain, sőt a Maybelline reklámarcaként is lencsevégre kapták.

Bar Rafaeli - Az izraeli szupermodell már nagyon fiatal kora óta szerepel reklámkampányokban és profi fotókon is egyaránt. Karrierjén kívül Leonardo DiCaprioval való kapcsolatáról is ismerősnek tűnhet.

Naomi Campbell - A „Fekete párduc” becenevet viselő brit modell híres erőszakos kirohanásairól, azonban a címlapokon, valamint a kifutón nyújtott kitűnő szerepléséért a publikum hajlamos szemet hunyni leplezetlen agresszivitása fölött.

Cindy Crawford - Az ajka fölötti anyajegyével bevéste magát a modelltörténelembe, a 80-as, 90-es évek szex szimbóluma, nőideálja lett.

Freja Beha Erichsen - A merész stílusáról, tetoválásairól híres dán modell szerepelt már számtalan híres magazin címlapján, A-kategóriás divatházak bemutatóin, valamint csúcsmárkák reklámkampányaiban.

Doutzen Kroes - A holland modell három évig volt a L'Oreal kozmetikai vállalat reklámarca. 2009-ben járt le a szerződése, azonban nem veszíthetjük szem elől, mivel számtalan divatmagazinban szerepel évről évre.

Szupermodellek: akkor és most

Miképpen kezdték karrierjüket a leghíresebb szupermodellek? Vajon hogyan élnek most? A kérdés az, hogy mindannyian meg tudtak e maradni a divatvilágban, vagy csak egy időre szólt a hírnév.
Nagyon sokan állítják, hogy a modell szakma könnyű pénzkereseti forrás.
Viszont akik már próbálták a pózolást a kamera előtt, vagy órákon keresztül sétálgattak a kifutón a legtökéletesebb show megalkotása érdekében, azok állíthatják, hogy nem minden perce álomszép a modellkedésnek.
A koplalásról nem is beszélve, amit korunk szépségideálja megkövetel a lányoktól. Természetesen mindenki saját maga dönt arról, hogy mit választ hivatásának.
Most olyan híres modelleket mutatunk be, akik megállták a helyüket a rivaldafényben, s ma is csodálatos karriert tudhatnak maguk mögött.
A croydoni születésű modellt már 14 éves korában felfedezték, amikor a JFK repülőtéren várta gépe indulását, majd a Storm Model Management szerződtette le. Fiús alakjáról vált ismertté és rendkívül hamar elnyerte az „anti-szupermodell” címet a 90-es években, mivel a kor szépségideálja Kate-tel ellentétben a magas, gömbölyded formájú nőies nők voltak.
Kate még mindig divatikon, és még ma is az egyik legnépszerűbb és leggazdagabb modell a világon. Sokszor szerepel magazinok címlapján, és olyan divattervezőkkel dolgozik együtt, mint Vivienne Westwood és Louis Vuitton.
Naomi Campbell csupán 15 éves volt mikor felfedezték. Naomi a 90-es évek „szupermodell" generációjához sorolható, díva-szerű életmódjáról vált ismertté, valamint ő lett az egyik legnépszerűbb, és leghíresebb fekete modell. Szintén ő volt az első fekete bőrű modell, aki olyan címlapokra kerülhetett, mint a Vogue és a Time.
Naomi nagyon keresett topmodell, viszont egy újság igyekezett bemocskolni őt magánéleti kicsapongásai miatt.
Gisele brazil szépség csak 13 éves volt, amikor testvéreivel együtt beiratkozott egy modell tanfolyamra. 1997 hozta számára az áttörést, amikor kiválasztották Alexander McQueen divatbemutatójára, ahol egy igen csúszós kifutón kellett egyensúlyoznia toronymagas sarkú cipőben.
Az egykori nagyon szép baba-arcú, szépséges Gisele érett, szexi szupermodellé vált, és jelenleg a legjobban fizetett modell a világon!
Az ausztrál modell, becenevén „The Body” (A test) először csak azért kezdett modellkedni, hogy pénzt keressen jogi tanulmányaihoz a Sydney Egyetemen. Viszont ez hamarosan túlnőtt az „éljünk meg a testünkből” történeten, és Elle rekordot döntött a Sports Illustrated Swimsuit Issue magazinnál, ahol ötször is címlapra került 1986-ban, 1987-ben, 1988-ban, 1994-ben, valamint 2006-ban.
Mostanság Elle Macpherson üzletasszony: saját, nagyon jól jövedelmező fehérnemű kollekcióval rendelkezik, valamint ő a házigazdája a brit és az ír Next Top Model televíziós vetélkedőnek.
Brigitte Bardot-ra hasonlító külsővel, nem igazán érhetett senkit sem meglepetés, hogy Claudia Schifferből szupermodell lett. Több mint ötszáz magazin címlapján tündökölt, és Karl Lagerfeld saját maga választotta ki, hogy a Chanel arca legyen. Claudia képviselte a Guess Jeans márkát a 90-es években, ez volt a legfigyelemreméltóbb kampánya.
Claudia mint mindig most is nagyszerűen néz ki, továbbra is sok modell, valamint színészi munkából válogathat.
Carla Bruni a City Models-nél kezdte pályafutását 19 éves korában, és olyan nagy nevekkel dolgozhatott együtt, mint Christian Dior, Givenchy, Sonia Rykiel, Chanel, Christian Lacroix, Karl Lagerfeld, John Galliano, Yves Saint-Laurent és a Versace. Az 1990-es években a húsz legjobban fizetett modellek egyike volt. Carla még ma is nagyon gyönyörű, jelenleg Nicolas Sarkozy francia államfő felesége, s a párnak egy lánya született. Carla-t már nem lehet látni a kifutókon, viszont számos magazin címlapján szerepel, mint Franciaország First Lady-je.
A Sports Illustrated Swimsuit Issue-ban volt a legismertebb címlapja a hetvenes és nyolcvanas években, valamint Billy Joel Uptown Girl című videó klipjében is szerepelt. Christie-nek volt a leghosszabb időtartamú szerződése egy modellügynökségnél, a CoverGirl-nél.
Christie 58 évesen még mindig csodálatosan néz ki.
Mint már volt róla szó az ajkai felett lévő anyajegy védjegyévé vált, Cindy a '90-es évek kiemelkedő szupermodellje, amikor szinte lehetetlen volt címlapot vagy divatbemutatót látni nélküle. Készített saját fitnesz DVD-t és 1995-ben ő volt a legjobban kereső modell az egész világon a Forbes magazin szerint, 6. 500. 000 dollár éves jövedelemmel.
Cindy még mindig rengeteg magazin címlapján tündököl, beleértve a Vogue-t és az Elle-t, de saját szépségápolási terméket is behozott a piacra Meaningful Beauty (Tartalmas Szépség) néven valamint egy új bútorcsaládot is megalkotott Cindy Crawford Home Collection címen.
Yasmin szép sötét bőrével és hajával gondoskodott arról, hogy kitűnjön a szőke modellek közül, amikor azok nagyon elárasztották a divatvilágot. Rá egy helyi modellügynökség figyelt fel, Yasmine részmunkaidőben dolgozott egy üzletben, hogy később a 80-as években az egyik legtöbbet kereső modellek egyike legyen.
Yasmin jelenleg háromgyermekes anyuka, és még most is modellkedik. Tervezett néhány női ruhát, valamint ékszert a nagy világmárkának, a Wallis-nak.
Az amerikai, született modell mondhatni korán kezdte a pályáját, már 13 éves korában felfedezték, amikor lovaglás közben Dennie Cody fényképész lencsevégre kapta. Az úgynevezett szupermodell Christy, a szentháromság tagjává vált (Supermodel Trinity) a '90-es években Naomi Campbell és Linda Evangelista mellett.
Christy-re és rendkívül perzselő tekintetére, még mindig nagy az igény híres divatbemutatókon, valamint magazinok címlapján.
Nem ugyan az a szőke bombázó, akit ma ismerünk és szeretünk, de Heidi csodálatosan szép arca és gyönyörű alakja miatt nagyszerű választás volt, hogy a Victoria Secret fehérnemű márka darabjaiban parádézzon a kifutókon.
Négy gyerekáldással, és húsz év elteltével Heidi még mindig az egyik legnagyszerűbb testtel rendelkező nő a modelliparban. Mindemellett sok filmben, karakterszerepekben is megfigyelhető, a legismertebb ilyen fellépése „Az ördög Pradát visel” című filmben (The Devil Wears Prada) volt.
1994-ben Eva friss színt vitt a modellvilágába, amikor a nagyon híres „Hello Boys" Wonderbra kampányt vezette.
Mostanság Eva még karcsúbb, mint valaha, és még ma is topmodellként dolgozik.
A dán szépséget Helénát, sötét haja és átütő kék tekintete tette a 90-es évek egyik legkiemelkedőbb modelljévé. A lány csodálatos külseje miatt megkapta minden idők egyik legszexibb zenei videójának, Chris Isaak Wicked Game-jének főszerepét.
Wow! Helena úgy fest, egyetlen napot sem öregedett.
Nagyszerű adottságaival, szinte hibátlan bőrével, a magas és vékony alakjával nem meglepetés, hogy egy modellügynökség felkarolta Imant, mikor Amerikába költözött, azzal a céllal, hogy karriert építsen. Több hasonló nagy és híres tervező múzsája lett, mint Halston, Gianni Versace és Calvin Klein.
Harminc év elteltével, Iman még mindig modell külsővel rendelkezik!
Linda volt a kaméleon külsejű modell, hiszen hajszínek, valamint vágások egész sorát vonultatta fel. A szupermodell korszak, a következő mondatról volt híres: „Nem ébredünk fel 10. 000 dollár/nap, fizetés alatt "ennek ő is tagja volt.
Mostanság bár Linda kevesebbet szerepel, de időről-időre még mindig megjelenik a vörös szőnyegen.