Modell - Divat

A modellezés

Egy izgalmas hobbi, valamint technikai sport is egyben a modellezés, aminek a célja, hogy megépítése a kicsinyített, de működőképes mását valamilyen járműnek. Fontos tudni, hogy a makettezéssel nem keverendő össze, ugyanis szintén megépítik az eredeti jármű, vagy épület kicsinyített mását, viszont nem mozognak ezek a nagyon pontos, élethű makettek.
A modellezést olyan csoportokra bonthatjuk a különböző járműtípusok szerint, mint a vasút-, a repülő-, a helikopter-, az autó-, a hajó-, a tank-, a motor-, a tengeralattjáró-, de még a rakétamodellezés is. Találunk olyanokat is a megépített modellek között, amelyek méretarányosan kicsinyített, működő másai egy már létező járműnek, viszont olyanok is vannak, amelyek csak a fantázia szüleményei. Sokszor szerezhet olyan tudást, valamint élményeket a modell gazdája, amelyhez hozzájutni igen nehéz lenne a valóságban. Egyébként az a legjobb érzés, amikor játszol egy modellel, ami nem bolti, hanem általad épített.
Megtörténhet többféle módon is a modellek irányítása. A rádiós távirányítás repülő-, a helikopter-, az autó-, valamint a hajómodellezés esetében a leginkább elterjedt módszer. Az angol „radio controlled” (rádiójel-vezérelt) kifejezés alapján RC modelleknek szokás nevezni az így irányított modelleket is. Van még huzalos, azaz a repülőknél alkalmazott körrepülő módszer is, amikor hozzá erősítve van egy acélhuzal a gép szárnyához, a másik fele pedig egy oszlophoz.
A vasútmodellezésben elterjedt a közvetlen analóg-, vagy a digitális vezérlés a kötött pálya adottságai miatt. A sínen érkezik a mozdonyba a vezérlő jel. Feszültség szabályozott a sebesség az analóg üzemben, a digitális üzem esetén pedig állandó feszültségű egyenárammal üzemelnek a járművek, az alacsony frekvenciájú váltóáram pedig a vezérlési utasításokat továbbítja. Erre a négyszögjelre (vivőjel) a parancsok kódjeleit modulálják rá a mikroszámítógépek, amelyeket értelmezi a digitális dekóder, ami a mozdonyokban van elhelyezve.